29 Dec 2011

WAYANG LAGI!!

Hye.. pekabo sume?? Lama dah tak mengarang dalam blog nie.. Maklumla kt rumah nie tak ada wireless.. Tak dapatlah nk update blog aku nie.. Banyak cerita aku nak story kat blog aku nie.. Macam2 benda aku wt sepanjang cuti sekolah nie.. Tak pela.. Aku cite pasal wayang jela dulu..


Sepanjang cuti nie aku dapat tengok 2 movie yang agak best.. first cite "OMBAK RINDU".. Cite nie memang meletOOp la.. Cite sedih yang telah buat aku menangis (sob3).. Lakonan mantap Aaron Aziz dengan Maya Karin.. Memang mantop la pasangan nie.. Cite nie dah mencecah 10 juta taw!! FUUHH!!.. Rugi sape yg tak tengok cite nie lagi.... Aku bagi 5 bintang tok cerita nie.. memang KAW2 la!!


Secondly cite "SATU MALAM KUBUR BERASAP".. Cite nie cite komedi.. Habis satu panggung gelak tengok cite nie.. Mana taknye.. Pelakon semua dari program RAJA LAWAK kot.. Tapi bagi aku cite nie kurang menarik la.. Mungkin jalan cerita kurang baik.. (macam pengarah plak dah) .. Aku bagi 4 bintang tok cerita nie... hehe... 


Pape pon.. 2 la movie yang sempat aku tengok dengan family aku sepanjang cuti kali nie.. Hope dapat tengok lagi dengan dyorang.. Banyak lagi story mory yang aku nak cerita nie.. Tapi line slow sangat la.. Nanti aku dah blek Ipoh.. Aku cerita semua benda yang aku wt kt rumah ye... Tunggu taw!! bye.. Jumpe kat Ipoh pulak...

17 Nov 2011

YEAH!! DAH HABIS EXAM..

Hye.. Pekabo sume?? Hari nie aku baru habis jawab paper last iaitu Reka Bentuk dan Teknologi (RBT 3110).. Akhirnya habis gak exam untuk semester 6 kali nie.. TAHNIAH diucapkan kepada semua kawan-kawan.. Semoga dapat keputusan yang cemerlang nanti.. Aku pon puas dapat jawab exam semester kali nie.. 3 paper je pon.. Tak la banyak sangat nak kena baca.. hehe.. 



so.. Boleh la aku mengucapkan selamat tinggal untuk semester 6 nie.. Macam-macam benda aku lalui.. Semoga semester akan datang lebih menceriakan hidup aku.. Segala kenangan dan peristiwa yang berlaku sepanjang semester nie akan tetap jadi ingatan sepanjang hayat.. BYE SEMESTER 6!!


Kepada kawan-kawan kelas.. Diucapkan selamat maju jaya dan semoga semester akan datang kita akan dapat lalui bersama-sama dengan indah.. Tak nak sedih-sedih taw.. Tidak lupa juga kepada insan yang tersayang.. I LOVE U SO MUCH!! 





16 Nov 2011

KALAU ADA JODOH

Hye.. Pekabo sume?? Hari nie saje je nak tulis post.. Mungkin tajuk agak mengarut, tetapi penting juga  untuk kita dengar.. "Kalau ada jodoh kita kahwin lah"... Itulah ayat yang akan diberitahu  oleh setiap pasangan kat dunia nie.. Semua pasangan akan cakap macam tue...

Kadang-kadang kita tengok, ada sesetengah orang yang bercinta, akhirnya putus ditengah jalan.. Bercinta selama 5 tahun.. Akhirnya putus selepas 5 tahun tue.. Ada orang kata memang pasangan tue la paling bahagia sbb dah 5 tahun bersama.. Tengok-tengok tahun ke 6 dah putus.. Sedih tak?? Itulah kepentingan ayat "Kalau Ada Jodoh".. Lagi sedih bila ada pasangan yang sedang belajar dan telah bernekad untuk berkahwin selepas belajar.. Tengok-tengok semester akhir diorang putus.. PERGHH!! Sedih giler kot.. Nak carik pengganti kat mana? Dahla susah nak cari pasangan.. Time tengah belajar la senang nak cari... Maklumla tengah HOT!! Kesian pada pasangan macam nie...

Sememangnya setiap pasangan mengharapkan pertalian yang sah dalam perhubungan iaitu gerbang perkahwinan.. Bila dah kahwin, semua benda boleh buat.. Bebas nak buat pape pon.. Kan SYOK!! Tapi sangat sedih bila kita ditinggalkan kekasih yang betul-betul kita sayang.. Sebab apa dia tinggalkan kita ek?? Jangan sampai jadi giler sudah... Padahal kita dah buat yang terbaik untuk pasangan kita tue.. Itulah kepentingan ayat "Kalau Ada Jodoh"...


So, kepada kawan-kawan yang sedang hangat bercinta.. Gunakanlah ayat nie sebagai pelindung kalau pasangan kita tanya " bila nak kahwin"?? Jawablah "Kalau Ada Jodoh"... Aku mendoakan agar semua kawan-kawan aku akan bahagia dengan pasangan mereka masing-masing.. Tak kisahla bercinta lama atau tak.. Yang penting bila dah berkahwin, diorang akan kekal bahagia.. Yang penting bukanlah cinta sebelum perkahwinan.. Cinta selepas perkahwinan adalah lebih baik.....


So.. Jangan bersedih Kalau kita putus Cinta.. Mungkin bukan dia yang terbaik.. Tak ada jodoh la tue namanya... SABOR JELA!!



P/S: Tak guna sedih kalau putus cinta.. Enjoy sudah.. hidup sorang-sorang best gak pe!! kan3!!!
CERIA SELALU!!

13 Nov 2011

SHOT DI GUNUNG LANG

Hye.. Pekabo sumua?? Semalam aku dan Kelab Fotografi IPG Kampus Ipoh ( Lensa Kabur Photografi ) telah menjalankan satu sesi fotografi kt Gunung Lang.. Pemandangan di Gunung Lang memang sangat cantik dan sesuai untuk para photog buat shut kat situ.. 11 photog yang telah terlibat dalam sesi photografi kat Gunung Lang semalam.. Nie merupakan pengalaman pertama aku shut gambar model.. hehe.. Walaupon GEAR tak berapa nak canggih macam photog2 yang lain.. Aku enjoy jela.. Aku pon boleh belajar dari Otai2 yang dah lama dalam bidang nie.. Kat bawah nie ada beberapa gambar yang aku shut.. Sila komen la ye..

Geng Lensa Kabur Photografi!!


















Terima Kasih Kepada Team Photografi!!


12 Nov 2011

MALAM GALA UNIT F

Hye.. Pekabo sume?? semalam IPG kampus Ipoh telah mengadakan Malam Gala Nostalgia Unit F.. Tujuannya adalah untuk meraikan pelatih guru Unit F yang akan pergi meninggalkan IPG tersayang.. setelah 5 tahun setengah berada di sini.. Akhirnya mereka telah berjaya menamatkan pengajian dan seterusnya akan berkhidmat untuk sekolah masing2  pada tahun hadapan.. Banyak kenangan pahit dan manis yang telah dilalui bersama sepanjang berada di sini.. Kepada abg2 dan akak2 senior, diharapkan semoga mereka semua dapat menjadi guru yang cemerlang, gemilang dan terbilang untuk bangsa, agama dan negara.. 

SELAMAT MAJU JAYA!!
Gambar budak kelas aku..

akak2 unit F


Abang2 unit F



SELAMAT MENJADI SEORANG GURU YANG BERDEDIKASI UNTUK NEGARA!!

7 Nov 2011

Hari RAyA AiDiLaDhA 1432 H

Hye.. Pekabo sume?? Rasanya belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha 1432 kepada semua umat Islam di dunia.. Tahun nie aku tak balik beraya kt kampung.. Rasa sedih pon ada jugak bila dengar takbir raya berkumandang.. Walaupon tak balik raya.. Aku tetap cuba meraikan dan memeriahkan diri aku dengan melibatkan diri dengan program hari raya.. Baru la rasa suasana raya tu.. Pada hari sabtu lepas.. Aku join budak2 kelab rukun negara bakar lemang.. fUHH.. Inilah pertama kalinya dalam hidup aku buat lemang.. Lepas nie.. Bolehla aku buat lemang kat kampung pulak.. Macam2 kejadian yg berlaku semasa buat lemak 2.. Time paling best bila hujan turun.. Masing2 gelabah dan kelam kabut untuk angkat lemang.. Cmnepon.. Raya Haji tahun nie banyak juga kenangan yang dapat aku simpan dalam ingatan.. Terutamanya dapat bersama kawan2 di IPG kampus IPOH.. 
TERIMA KASIH SEMUA KERA MENCERIAKAN HIDUPKU... 







TERIMA KASIH KAWAN-KAWAN...!!

19 Oct 2011

HIDUP UNTUK ENJOY!!

Hye.. Pekabo sume??? Rini saje je nk tulis kt blog nie.. Takde event pape pon.. Just nk berkongsi satu ayat yg POWER dari insan yg POWER.. Nk dgr tak?? Rini g mktb tok bereskan keja sal majalah dedikasi IPG Kampus Ipoh.. Saje je jadi sidang redaksi majalah.. Nk rase pengalaman..

Pastu g lepak dengan Adi kat bilik muzik .. Masa tu die nga men keyboard dan wt lagu baru tok pertandingan nasyid.. Aku pon kacau2 la.. Pastu Adi ajak men drum.. Pe lagi.. Aku pon menggoreng la drum dan adi plak men bass.. Saje hilangkan bosan.. Pastu ktorg g makan sama2..



CEIT.. Sbnarnya bukan tu yg nk aku ceritakan.. Pas g mkn.. Aku ajak adi lepak mnom air kelapa kt Tanjung.. Kebetulan plak Timbalan Pengarah IPG Kampus Ipoh pon ada.. Walaupon sekejap je  lepak dengan die.. Mcm2 benda die sembang.. Bagusla.. Tak sombong dan peramah orangnya.. Dalam bnyak2 bnda yg die sembang.. Aku suka satu ayat yg keluar dr mulut die.. 'HIDUP UNTUK ENJOY!!'... Bukan mksdnye berfoya-foya.. Tp hidup nie kena rasa apa yg kita nk rasa..

Sebagai seorang guru kelak.. Kita kena merasai semua bidang dalam kerjaya guru nie.. Macam2 bidang ada.. Kita kenalah pepandai mengekplotasi sendiri.. Yg penting.. Pape pekara yang kita lakukan.. Kita kene enjoy!! YUPP!!.. Aku kena enjoy dalam semua perkara.. Tenkiu Tn Timbalan Pengarah IPG Kampus Ipoh..

YOU ARE THE GREAT MENTOR!!

14 Oct 2011

PesTa PanTuN dAn PIdAtO IPG KAMPUS IPOH

Hye.. Pekabo sume?? Lame dh tak tulis post kt blog nie.. Mklom la sbuk sgt2 sejak kebelakangan nie.. Macam2 aktiviti ada kt mktb nuh... Rini aku nk story ckit pasal program yang dh 2 ari lepas berlangsung.. Pada 10-12 Oktober 2011.. Pengajian Melayu telah mengadakan satu Pertandingan Pantun dan Pidato peringkat IPG Kampus Ipoh.. Program nie jugak adalah anjuran daripada unit Gerko dan Bahasa Melayu.. Unit G1 G2 dan G3 telah ditugaskan untuk mengendalikan program nie.. Dapat mrkah woo.. huhu.. Aku telah diberi tugas sebagai AJK Peralatan.. mcm2 peralatan yg kne sediakan.. Walaupon sibuk menyediakan peralatan.. Aku sempat la jadi kameraman kjap.. Dapatlah amek gambar2 sepanjang program berlangsung.. Ada la jugak kenangan.. kt bawah nie ada gambar2 yg sempat di snap.. SO.. Tahniah kepada unit Pengajian Melayu ambilan Januari 2011 sbb dh berjaya melangsungkan program dengan jayanya.. TAHNIAH!!


PIALA PUSINGAN 


PEMIDATO TERBAIK : MUTIARA MEGAT


NAIB JUARA PERTANDINGAN PANTUN 


JUARA PERTANDINGAN PANTUN 



JUARA PERTANDINGAN PIDATO




UNIT PENGAJIAN MELAYU AMBILAN JANUARI 2009...


TAHNIAH !!